×

30 Mart 2018 Dünya Bipolar Günü

‘30 Mart 2018 Dünya Bipolar Günü’

Basın Açıklaması

Ünlü ressam Vincent Van Gogh'un doğum günü olan 30 Mart, tüm dünyada ve Türkiye’de bipolar bozukluk farkındalık ve anma günüdür. Bu yıl Türkiye'de 4.sü düzenlendiğimiz bu etkinliğe hoşgeldiniz.

Bizler, ülkemizde yaklaşık iki milyon kişiyi etkileyen bir hastalıkla yani bipolar bozuklukla yaşamını sürdüren ve sürdürmeye çalışan kişileriz. Bu durumdan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenen aile bireyleri ve yakınlarımızla tahminen altı milyon kişiyiz... Çoğunlukla 15-35 yaş arası genç erişkinlikte ortaya çıkan bipolar bozukluk yaşam boyu sürmesi sebebi ile hepimizin hayatlarında önemli yere sahiptir.

Bipolar bozukluk tanısının konulması zordur fakat çoğunlukla tanının konulması uzun zaman alır. Tanının konulması ile birlikte ilk zamanlar durumu kabullenmekte zorlanır insan. Anlam veremez, kavrayamaz ve neden ben diye sorar. Aileler için de durum aynıdır ve onlarda en çok ‘Biz nerede hata yaptık?’ diye sorarlar. Hastalığın kendi zorluğu içinde yaşanır bütün bu karmaşalar... Bozukluğun kişi ve yakınları tarafından kabul edilmemesi ve gizlenmesinin nedeni toplumsal damgalamadır. Bipolar bozukluğu olan kişi, bir anne, baba,eş, çalışan, müdür, öğrenci ya da yönetici yani herkes olabilir. Hastalığın kabul edilmesi sürecince içinde bulunulan sosyal roller ve ilişkiler zarar görebilir, çünkübipolar bozukluk ile yaşam hem hastanın kendisi hem de yakınları için oldukça zordur. Hastalığın tedavi sürecinde ailelerin ve hasta yakınlarının hastalık hakkında bilgi sahibi olmaları, sabırlı,anlayışlı davranmaları önemlidir. Ailelerin tedavi ile ilgili gerçekçi düşüncelere sahip olması,iyileşmenin zaman alabileceğini ve atakların tekrarlayabileceğini bilmeleri gerekir. Aşırı koruyucu, eleştirel ya da zorlayıcı tutumlar sergilemeleri iyileşme sürecinde olumsuz etkiye sahiptir. Bu süreçte en iyisi, hastanın koşulsuz şartsız ailesini ve yakınlarını yanında hissetmesi, onlar tarafından anlaşıldığına inanmasıdır.

Bipolar bozukluk tedavisi, uzun solukludur, sabır gerektirir ve yaşam boyu sürer. Uygulanan koruyucu tedaviler ile atak zamanlarının dışında dengeli ve düzenli bir yaşam sürmek mümkündür.

Bipolar bozuklukla mücadele ederken çözüm beklediğimiz başlıca sorunlarımız:

*Birçok bipolar hastasının yeterli ve düzenli ruh sağlığı hizmeti alamaması.
*İlaç tedavilerini destekleyen psikoterapilerin kamuya bağlı sağlık kurumlarında ve sosyal güvence kapsamındaki hizmetlerde yok denecek kadar az olması.
*Çoğu özel sağlık sigortalarının tüm psikiyatrik tedavileri kapsam dışı bırakması.
*Bipolar bozukluğu yaşamış kişilerin mesleki ve sosyal kayıplarına yönelik rehabilitasyon hizmetlerinin yetersizliği.
*Hukuki ve medeni hakların kullanımında ve sürece aktif katılımda zorluklar.
*Yanlış ve eksik bilgilenmeye dayalı DAMGALAMA.
*DAMGALANMA.

Bu bağlamdabipolar bozukluk ile yaşayan herkese bazı önerilerde bulunmak istiyoruz:

* Aile bireyleri ile rahatsızlığınızı paylaşın.
* İlaçların gerekli ve faydalı olduğuna inanın.
* Hastalığınızı kabul etmeye çalışın.
* Kendinize güvenilir sosyal çevre edinin ve ilişkiler kurun.
* Stresli durum ve ortamlardan kendinizi koruyun.
* Düzenli ve yeterli sürede uyumaya özen gösterin.
* Vardiyalı ve yoğun tempolu işlerde çalışmaktan kaçının.
* Düzenli egzersiz yapın.
* Hobiler edinin, mümkünse gönüllü çalışmalara katılın.

Son olarak, medyada zaman zaman yer alan gerçek dışı ya da eksik bilgiye sahip adli vaka öyküleri, intihar, uyuşturucu madde, aşırı alkol kullanımı, vb birçok haberin bipolar bozukluk ile ilişkilendirilerek servis edilmesi bozuklukla mücadele eden bizleri derinden sarsmaktadır. Medya mensuplarının mesleki etik kurallarına uygun biçimde özenli haberler yapması önem taşıdığını düşünmekteyiz.

Bipolar Yaşam Derneği olarak, bipolar bozukluğu olan kişilerin yaşadığı en büyük sorunlardan birinin damgalanma olduğunu düşünüyoruz ve bu seneki faaliyetlerimizi damgalama ile mücadeleyeyoğunlaştırdık. Bu amaçla, bipolar bozukluğu yaşayan, üreten ve maalesef damgalanan kişiler olarak gerçek yaşamımızdan kesitleri Bipolar Postası adı altında 3 ayda bir paylaşmaya karar verdik. Bunun yanı sıra, toplumda farkındalığı arttırmak için bir de kısa film çekildi. Bu filmde bipolar bozukluğu yaşayanlar deneyimlerini paylaştılar. Hem Bipolar Postası’ndaki hem filmdeki paylaşımlar için herkese yürekten teşekkür ediyoruz.

Bipolar Yaşam Derneği olarak daha fazla paylaşmaya ihtiyacımız olduğu inancındayız. Hastalıkla baş etmeyi ve birlikte yaşamayı başarmış kişilerin, daha umutsuz hisseden çok sayıda bipolar bozukluğu olan bireylere kendi başarı hikayelerini anlatmalarının destek sağlayacağını düşünüyoruz. Bu amaçla da #anlatkibilinsin hashtagini paylaşıma açtık.

Önyargılardan uzak, daha hoşgörülü ve daha dengeli yaşayabilmek ümidiyle...

Bipolar Yaşam Derneği

Web: www.bipolaryasam.org
Twitter: @bipolardernegi
Facebook: @BipolarYasamDernegi
Instagram: @bipolaryasamdernegi
#anlatkibilinsin
 

Bipolar Dergi (pdf indirmek için tıklayınız)
 

Haberi görüntülemek için tıklayınız
 

4 Nisan 2018 Çarşamba

Yorumlar

Sadece kayıtlı kullanıcılar yorum bırakabilirler.

Yorum başlığı:
Yorum: